ISBN 87 424 5003
E-bog

125,00 kr.

Birgitte Zeeman

Fra Shahens Iran Til Maos Kina

En fængende beretning om en svunden tid af Birgitte Zeeman

Birgitte Zeman fik billetter på første parket til flere af historiens store vendepunkter, da hun giftede sig med en diplomat i den hollandske udenrigstjeneste. Sammen var hun og hendes mand vidner til Shahens fald i Iran og omvæltningerne i Maos Kina, da han blev sendt ud som ambassadør i 50’erne i en omvæltningernes tid, hvor nationer ophørte med at eksistere, mens andre skød op under de rygende askehobe.
I Fra Shahens Iran til Maos Kina” giver hun en øjenvidneskildring af begivenheder, der udspillede sig i dele af verden, som var lukket land for de fleste vesterlændinge.

Det er snapshots fra en forsvunden tid.

“Jeg var 20 år, da jeg iført min løjtnantsuniform og udrustet med en korrespondenteksamen i engelsk og tysk tilsat en god portion eventyrlyst drog til Berlin i 1947”, fortæller Birgitte Zeeman.

Hun rejste bort fra Danmark som udsendt fra Udenrigsministeriet for at gøre tjeneste ved Den danske Militærmission.
I den sønderbombede tyske hovedstad fandt hun sin kommende ægtefælle i souschefen på Den nederlandske Militærmission, og samtidig fik hun øjnene op for det udenrigspolitiske spil, hendes liv skulle komme til at forme sig over de næste mange år
Sammen repræsenterede parret Holland under mere eller mindre eksotiske himmelstrøg, og herfra har hun plukket de erindringer, hun har nedskrevet i denne bog.

“Kina og Iran kan umiddelbart forekomme meget forskellige. Men udover at begge er tidligere kejserriger, har de det til fælles, at de på den tid, hvor vi opholdt os der, nemlig fra 1953-1957, befandt sig i en brydningstid”, fortæller hun.

“Begge lande har gennemgået voldsomme og gennemgribende samfundsstrukturelle omvæltninger, der har trukket deres blodige spor gennem den nyere tids historie. Omverdenen følger stadig opmærksomt udviklingen i de to lande og spørger sig selv, hvilken vej, de vil gå” siger Birgitte Zeeman.