ISBN 87 424 5004
E-bog

100,00 kr.

Axel Duch

Luftbroen til Biafra

(Jesus Christ Airlines)

Dette er beretningen om en af de mest imponerende hjælpeprojekter, der nogensinde har fundet sted. Mens den brutale borgerkrig mellem Biafra og Nigeria rasede i 1967 til 1970, lykkedes det at forene protestantiske og katolske hjælpeorganisationer i en fælles indsats for at redde tusinder af mennesker fra at lide sultedøden.

Den tværkirkelige og internationale organisation, der stod bag, hed Joint Church Aid (JCA), populært kaldet Jesus Christ Airlines.

Forfatteren Axel Duch var operationel leder af projektet og skabte på trods af massiv modstand en luftbro med flere hundreder flyvninger om måneden med en flåde af ramponerede fly og et blakket personale.

Hårdt arbejde, intuition og en jernvilje krævede det for at få projektet til at fungere, så hjælpen kunne komme frem til de mange sultende mennesker i Biafra.

Axel Duch var også en af hovedpersonerne i en glimrende dokumentarfilm fra 2001 om dette enestående hjælpeprogram.

Axel V. Duch er født i Odense den 1. august 1930, Efter ungdomsår til søs blandt andet som kahytsdreng hos ØK, blev han uddannet som pilot i det danske flyvevåben og i USA. Axel Duch har mere end fyrre års erfaring som luftkaptajn i Canada, USA, Vietnam, Cambodia, Laos og Afrika.

I en periode fløj han udstyr til DEW-line – radarkæden fra Alaska til Grønland – og var postflyver til ødemarkerne i Canada. Derefter var han flyver i Vietnam i seks år, skovbrandspilot i USA og Canada, hvor han fortsatte som instruktør.

I slutningen af 60’erne var han operativ chef for den humanitære luftbro til Biafra fra Fernando Po og São Tomé under borgerkrigen i Nigeria.

Dengang led tusinder og atter tusinder af Biafras indbyggere sultedøden, og den største luftbro siden den vestlige verdens undsætning af Berlin blev etableret. Som ansvarlig for at luftbroen til Biafra fungerede glat, trods utallige gnidninger, ikke mindst med Røde Kors og mellem forskellige kirkeretninger, var Axel Duch i tæt samarbejde med Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, pastor Viggo Mollerup.

I hele sin karriere har Axel Duch ført en omhyggelig dagbog, og på basis af denne har han nu mere end tredive år senere skrevet Luftbroen til Biafra,” der på en gang røber en ansvarsbevidst eventyrer og et dybt engageret menneske.”